lördag 17 september 2011

Kyrka utan väggar

”Jag har sett en vision av framtidens

kyrka – en kyrka utan tak och utan

väggar, en kyrka som är öppen mot

himlens Gud och mot världen”.

(Citat efter pastor i besök i ett keltiskt kloster från 600-talet)


Detta tema ”Kyrka utan väggar” gavs i samband med vinterkonferensen i januari för alla medarbetare i den nybildade kyrkan ”Gemensam Framtid” (som bildades i juni av Svenska Missionskyrkan, Svenska Baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige)
Temat kommer ursprungligen från Church of Scotland, vår samarbetskyrka, där man de senaste 10 åren sett hela kyrkan förvandlas. En förnyelse av kyrkans fokus på den personliga efterföljelsen av Jesus Kristus har varit avgörande. Orden:” Följ mig” uttalade Jesus allra först till några enkla fiskare vi galileiska sjön i Palestina.

Det handlar om att på nytt läsa de fyra evangelierna om Jesu liv, Människosonen som Gud sände oss för att leda vårt liv i rätt riktning. Det handlar om att genom samtal och bön utifrån dessa eviga och heliga texter söka och finna den dolda skatten djupt inom oss själva, vad det betyder att vara Guds avbild. Det gäller alltså att upptäcka och plocka fram Guds gåvor inom dig och låta dem samspela med alla inom den kristna kyrkan, som följer Jesus för världens skull. Likt ett magnetiskt kraftfält dras vi med av kraftens centrum, Jesus Kristus, som leder oss tillsammans på en spännande upptäcktsresa. Något inom oss känner dragningskraften i Jesu närhet, som gör att vi vill följa med!


Efraim Syriern (306-373) säger att ”Gud, när han skapade människan, lade hela himmelriket i hennes hjärtas djup. Människans uppgift består i att gräva tillräckligt djupt, så att hon upptäcker den dolda skatt hon bär på”.


Vi kan bara finna Gud om vi söker efter denna skatt ”det heliga rummet” i vårt väsens innersta. Om vi gräver djupt inom oss själva skall vi finna porten till Guds rike, där Gud själv väntar för att ta oss med ut i livet. Vi kan dagligen var och en av oss avsätta en tid för den inre bönen, där Gud själv möter oss. En stor utmaning i vår stressade tid!


Genom Guds nåd och kärlek till oss kan vi sedan - med eller utan kyrkans väggar - lita på att han leder oss rätt väg genom livet om vi följer Jesus Kristus.


Så återigen uppmanar oss Jesus Kristus genom de gamla orden: Följ Mig!

/ pastor Margareta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar