söndag 26 december 2010

Att själv bli evangelist

"Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land skall ett ljus lysa klart. Ty ett barn har fötts en son är oss given.” Ja så skriver profeten Jesaja.

Den förväntan som föddes genom dessa ord får sin uppfyllelse i Lukasevangeliet:
”Var inte rädda: Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en Frälsare fötts åt er i Davids stad och han är Messias, Herren”.

Denna glädje kom en ängel och förmedlade till herdarna den natten då Jesus föddes för 2000 år sedan. Herdarna blev glada över budskapet och att de fick del av det. De blev också glada när de fick se vad ängeln hade berättat om, nämligen det nyfödda barnet. Men den senare glädjen förutsatte att de var beredda att gå i tro för att se.

De fattade ett beslut, bestämde sig för att gå i tro. ”De skyndade i väg och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet som låg i krubban. När de hade sett det berättade de vad som hade sagts dem om detta barn.”

Samtidigt som herdarna får möta barnet får de inte bara evangeliet: de blir själva evangelister.
Jag ställer frågan till både mig själv och er: Orkar vi i denna mörka, vintermånad ta till oss denna glädje? Förstår vi innebörden av ordet ”inkarnation”?  Nämligen detta stora att Gud bestämde sig för att bli människa som en av oss samtidigt som han behöll det gudomliga. Att han sedan levde på jorden, som ett föredöme för sina lärjungar och för oss sena tiders lärjungar. Han frestades som vi, han vandrade genom Israels land, ”gjorde väl och hjälpte alla”. Så småningom mötte han mer och mer fientlighet och till sist dömdes han till döden, totalt oskyldig och syndfri, för dig och mig. Vilken otrolig gåva till oss människor.

Men hur otroligt svårt kan det inte vara att tro att detta lilla barn fött i ett stall av två obemärkta föräldrar skulle vara Messias? Inför barnet ställs herdarna inför valet att misstro ängeln eller tro den.

Av texten förstår vi att deras val redan är gjort. De väljer att sprida budskapet att världens frälsare är född. Vågar vi anta samma utmaning? Vågar vi fulla av glädje berätta för våra vänner att vi tror på denne Jesus som föddes i ett stall i Bethlehem? Låt oss fulla av tro berätta om vår tro och om vad Jesus betyder för oss i våra liv. Vår kyrka står där som ett tecken på att vi vågar satsa och tro.

”Gud vi tackar dig som fötts som ett barn och blivit människa i Jesus Kristus. Öppna våra ögon så att vi ser de under som sker mitt ibland oss. Amen”

Så önskar jag er en God Jul och ett Gott Nytt År!
Er pastor Margareta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar