måndag 10 maj 2010

En hälsning från Svenska missionskyrkans konferens 2010

Kristen tro och kyrkligt engagemang är ligger lågt i Sverige. Undersökningar visar att vi till och med ligger allra längst ner tillsammans med länder som Danmark, Holland och Estland. Den så kallade kyrkogången ligger på 2 procent i landet och 0,5 i Mälardalen. 8–10 procent kallar sig ”kristna”, men det är ju inget enhetligt begrepp.

I det här läget planeras för en ny nationell kyrka i vårt land. Basen ska utgöras av Svenska missionskyrkan, Svenska baptistsamfundet och Metodistkyrkan i Sverige. En fråga är vad den nya kyrkan ska heta men den stora frågan är: Vad den ska ha för budskap till vår tid. Jag läste på en blogg att vi förhoppningsvis ska få en modern kyrka. Vad är det? Ska kyrkan modernisera sitt budskap för att vara i tiden? Finns det ett bäst före-datum för evangeliet?

Vad är föränderligt och vad är evigt? Paulus ber vid ett tillfälle om hjälp i bön att formulera budskapet med de rätta orden. Då hade han redan formulerat sig i några av sina tyngsta brev, men kände tydligen behov av att hitta nya ord för ett gammalt budskap.

I ett globalt perspektiv växer Kristi kyrka så det knakar. Det har aldrig funnits så många kristna i världen som det finns just nu. Närmare 100 000 tar varje dag ett personligt beslut att bli kristna. Uppskattningsvis 3 000 församlingar bildas varje vecka. Men expansionen sker inte i Europa och Amerika utan i Latinamerika, Afrika och Asien.

Vad är det för typ av kristendom som är på frammarsch? Vad är hemligheten bakom att Klara kyrka mitt i Stockholms city måste dubblera sina gudstjänster då människor strömmar till bönemöten, lovsång och nattvard? Hemligheten ligger i bönen, svarar prästen Carl-Erik Sahlberg. Bön.

I en modern tid är kyrkan kallad att finnas där med sitt evangeliska budskap och historiska arv: 1. Ödmjuk och tjänande. 2. Kristuscentrerad. 3. Bedjande. 4. Andeledd (karismatisk)

Det luktar Apostlagärningarna. Ligger det i tiden det verkar närmast reaktionärt? Ja, men det kan komma en tid då det reaktionära blir det revolutionära.
Margareta Wredenberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar